U wilt uw nieuwbouwhuis van een fraaie tuin met kunstgras voorzien? Hou dan nu alvast rekening met deze punten, zodat u later niet tegen problemen aan loopt.
Allereerst gefeliciteerd met uw nieuwbouwwoning én tuin. U denkt eraan om kunstgras in uw tuin te leggen. Dat is een verstandige keuze; ten opzichte van echt gras heeft kunstgras namelijk vele voordelen.
Uw nieuwe tuin met kunstgras ontwerpen
Tijdens het ontwerpen en tekenen van uw nieuwe tuin is het verstandig om alvast met een aantal zaken rekening te houden. Dat kan u een hoop kosten en latere problemen besparen. Vooral wanneer u kunstgras wilt leggen kunt u vooraf al goed rekening houden met bijvoorbeeld de standaardbreedte van de rollen kunstgras, zodat u het snijverlies kunt beperken.
Maar ook de opsluiting van het kunstgras, de drainage van de ondergrond en de richting waarop u het kunstgras wilt leggen zijn belangrijke punten om nu alvast over na te denken.
Om rekening mee te houden bij het tekenen van uw nieuwe tuin
1) Van welke kant kijkt u vooral naar het kunstgras
U heeft vast een bouwtekening van uw nieuwe huis. Bepaal daarmee vanaf welke kant u meestal kijkt. Teken de gevel, inclusief deuren en ramen, ook op de tekening van uw nieuwe tuin.
De kijkrichting bepaalt in de meeste gevallen de richting waarop de rollen kunstgras uitgerold moeten worden. U rolt de stukken kunstgras het best met de kijkrichting mee. Meestal rolt u het kunstgras van uw nog aan te leggen terras of nieuwbouwhuis af.
Dat brengt ons bij het tweede punt om rekening mee te houden.
2) De rolbreedte van het kunstgras
Kunstgras wordt geproduceerd op rollen van 2 of 4 meter breed. Daar kunt u dus tijdens het tekenen van uw nieuwe tuin al rekening mee houden.
In de ideale situatie creëert u een grasveldje dat een breedte heeft van een “even” breedte (twee, vier, zes, acht meter, etc.). Daarmee beperkt u uw snijverlies zoveel mogelijk.
Hoe rechter het grasveldje, des te minder snijverlies er is. Strakke tuinen, die bij steeds meer nieuwbouwwoningen verschijnen, hebben het minste snijverlies. Maar soms passen mooie rondingen in uw tuin en kunstgras veel beter bij uw nieuwe woning. In die gevallen is enig snijverlies helaas niet te voorkomen.
3) Drainage van uw kunstgrasveld
Om uw kunstgras zo lang mogelijk goed te houden is een goed drainerende ondergrond van groot belang. Wat betekent dat het water zo goed mogelijk weg moet kunnen lopen.
Ga daarom alvast na hoe de ondergrond bij uw nieuwbouwwoning is. Als die ondergrond bijvoorbeeld van dikke klei is dan kunt u alvast maatregelen nemen. Lees meer over drainage van uw kunstgras.
4) Nieuwe tuin uit laten graven door de aannemer
Sommige aannemers/woningbouwers bieden de mogelijkheid om uw tuin alvast af te graven. Dat scheelt u veel werk en kan heel aantrekkelijk zijn. Ook kleine stukjes klei graven kan u uw rug kosten.
In nieuwbouwwijken rijden vaak ook nog graafmachines rond die her en der werkzaamheden uitvoeren. Vaak zijn het zzp’ers die je rustig kunt vragen of ze in de avond eens wat uit willen komen graven. Dit is soms nog goedkoper dan wanneer je het door de aannemer laten doen.
Let er echter op dat u met uw aannemer/kraanmachinist goed afstemt hoe diep de tuin afgegraven moet worden.
Voordat er gegraven wordt, zorgt u in ieder geval dat u zeker weet dat u uw tuin goed heeft getekend. Anders moet u misschien achteraf uw toch nog een deel afgegraven worden (ervaring spreekt).
5) Insluiten van uw kunstgras
Kunstgras moet goed ingesloten worden. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat de wind eronder komt. In nieuwbouwwijken kan het door de lage mate van beschutting goed waaien.
Insluiten van uw kunstgras kan op verschillende manieren. Lees daarvoor onze handleiding voor het plaatsen van kunstgras.
Een van die opties is om het gras tegen borders aan te leggen, dus mocht u van plan zijn om borders (hoog of laag maakt niet uit) te plaatsen. Dan kunt u tijdens het tekenen van uw nieuwe tuin er rekening mee houden om het kunstgras tegen de borders aan te leggen. Mooi en praktisch.
Samengevat
Wanneer u een nieuwbouwwoning heeft gekocht en u gaat uw tuin intekenen, houdt dan in ieder geval rekening met:
- De richting waar u de kunstgras-rollen gaat uitrollen (kijkrichting)
- De standaardbreedte van de rollen (2m en 4m)
- Ondergrond en drainage van uw nieuw tuin
- Afspraken met aannemer
- De manier van opsluiten van uw kunstgras
Veel succes met het intekenen van uw nieuwe tuin en nieuwbouwwoning!
Meer lezen
Tips voor het inmeten van uw kunstgras