Kunstgras inmeten

Hoeveel kunstgras u nodig heeft hangt van een paar factoren af. Een keuze die belangrijk is om te maken is of u voor het mooiste effect wilt gaan of voor de goedkoopste optie. En meestal zijn beide opties even duur, maar het is belangrijk om te weten dat kunstgras er niet van alle kanten hetzelfde uitziet.

Het gras staat altijd een klein beetje schuin op de backing (dat is het zwarte doek waar het kunstgras in is geweven). Zie ook de afbeelding hier rechts.

Wanneer u met het kunstgras “meekijkt” (dus op de afbeelding hiernaast van rechts naar links) dan ziet het gras er lichter uit, omdat het zonlicht er dan beter op weerkaatst.
Wanneer u “tegen het gras/de vleug inkijkt” ziet het gras er op zijn mooist uit. Daarom is dat het eerste en belangrijkste punt om rekening mee te houden:

Kunstgras staat schuin op de backing
 1. Meet het kunstgras daarom zo in dat je vanaf het terras/huis het kunstgras kunt uitrollen (2m of 4m breed).

  Bijvoorbeeld: u wilt vanaf het terras/huis gezien een stuk kunstgras van 6m breed leggen, en het wordt 4m diep. Dan bestelt u 4m kunstgras van 4m breed. En ook 4m kunstgras van 2m breed. U krijgt dan één naad die twee meter links of rechts van de zijkant zal komen.

  U kunt ook 6m kunstgras van 4m breed kopen, maar dan kijkt u tegen de zijkant van het gras aan, wat niet de allermooiste optie is.

 2. Probeer zo min mogelijk naden te krijgen.
  Wanneer u de afstand tussen het kunstgras ongeveer 1-4mm houdt ziet u vrijwel geen naden. Maar toch kunt u voor de zekerheid het best zo min mogelijk naden hebben. Soms is de keuze echter of u veel meer wilt betalen om één naad minder te krijgen, of een extra naad op de koop toe wilt nemen. Die keuze is uiteraard altijd aan u zelf.

 3. Naden op looppaden vermijden
  Er is altijd één plek zijn waar het meest gelopen wordt. Wanneer u die plek vooraf al kunt aanwijzen dan is het verstandig om daar zeker geen naden te creëren.

 4. Nieuwe tuin? Houd rekening met de breedte van het kunstgras
  Koopt u kunstgras voor een nog niet bestaande tuin? Houd dan rekening met de breedte van de rollen kunstgras: 2 meter of 4 meter breed. Ziet u in een plattegrond dat het grasveld 4,20 meter breed wordt? Dan is het aan te raden om gras smaller te maken (tot 4,00 meter) en het element ernaast (border/straat/tuin) juist 20cm breder te maken? Dat voorkomt dat u voor een strook van 20 cm gras een stuk van 200 cm breed moet kopen.

 5. Drukverdeeldoek, instrooizand en u-pennen
  Wanneer u op kiesjekunstgras.nl kunstgras koopt, dan sturen we veel benodigde extra’s meteen mee. Zo ontvangt u bij uw bestelling altijd voldoende spullen om de klus direct te kunnen klaren:
  • evenveel vierkante meters drukverdeeldoek als kunstgras
  • voldoende instrooizand (quartszand) voor een langer behoud
  • voldoende u-pennen om het gras vast te zetten
  • lijmband: minimaal de helft van de totale lengtemeters aan kunstgras (heeft u meer of juist geen lijmband nodig? meldt u dat dan tijdens de bestelling)
In deze situatie bestelt u 4 lengtemeters van een rol van 2m breed.
(dus niet 2 lengtemeters van een rol van 4m breed, wat wel zou passen, maar de uitstraling van het kunstgras minder mooi is)
In deze situatie is de bestelling alsvolgt:
Rol 4m breed = 5 meter lang
Rol 2m breed = 6 meter lang

Prijs per m2 berekenen?

Heeft u alles goed ingemeten? Dan kunt u uw kunstgrasprijs per m2 nauwkeuriger berekenen.