Om uw kunstgras zo lang mogelijk goed te houden is een goed drainerende ondergrond van groot belang. Wat zoveel betekent dat het water zo goed mogelijk weg moet kunnen lopen.
Waarom drainage goed is voor uw kunstgras
Kunstgras met een goede drainerende ondergrond:
- heeft veel minder last van mosvorming
- is sneller droog (er kan weer snel op gespeeld worden)
- voorkomt wateroverlast in uw tuin
Goede drainage heeft dus enkele belangrijke voordelen. Met name de mosvorming en het voorkomen van wateroverlast in de tuin zijn belangrijk. En het feit dat er, na een regenbui, weer snel op gespeeld kan worden is een fijn voordeel voor de kinderen. En voor uzelf overigens, u heeft dan geen last van modder- en grasvlekken in schoenen en broeken.
Wanneer het grootste deel van uw tuin dicht is gelegd met bijvoorbeeld stenen of tegels dan zal uw kunstgras ook dat water opvangen en door moeten laten.
Is kunstgras waterdoorlatend?
Aan het kunstgras ligt het niet. Dat heeft een hoge waterdoorlatende werking. Ons kunstgras kan wel 60 liter per minuut, per m² doorlaten. De grond eronder zal de rest moeten doen.
Zo zorgt u voor goede drainage onder uw nieuwe kunstgras
Voordat u kunstgras gaat leggen dient u altijd de ondergrond te vernieuwen. Kunstgras leggen op een bestaande ondergrond is vragen om problemen. Met name op het gebied van wateroverlast.
Goede drainage verkrijgt u door onderstaande punten aan te houden.
- Goed uitgraven
Graaf uw tuin op de plek waar het kunstgras komt goed uit. Minimaal 20 cm. En wanneer de grond daaronder heel erg dicht is (bijvoorbeeld dichte klei) kunt u eraan denken nog dieper uit te graven (tot ca. 40cm diep). Daardoor gebruikt u meer wit zand waarop uw kunstgras komt te liggen. Wit zand heeft een betere drainerende werking dan de dichte klei die vaak in tuinen ligt. - Gaten door een kleilaag maken
Zodra het gat is uitgegraven kan het ook helpen om met een gatenboor diepe gaten in de tuin te maken die door de ergste kleilaag heen gaan. Vervolgens kunt u deze gaten opvullen met een pvc-buis, gevuld met speciaal drainagezand voor een zo lang mogelijke werking. - Gebruik speciaal drainagezand
Wanneer u het stuk tuin waar het kunstgras komt te liggen met zand wilt vullen kunt u ook kiezen voor drainagezand. Dat zand is een stuk grover dan stratenmakerszand/brekerszand dat normaal gesproken wordt gebruikt als ondergrond. - Drainagebuizen gebruiken
Met name bij grotere stukken kunstgras is het aan te raden om onder uw kunstgras drainagebuizen te plaatsen. Deze kunt u vervolgens op het riool of een watertank aansluiten.
Kortom, zorg met bovenstaande tips voor een goede drainage. Daarmee heeft u zo lang mogelijk plezier van uw kunstgras.